Oliekachel

Ondanks olie steeds duurder en duurder wordt is een oliekachel wel een van de beste soort kachels die er zijn. Verder doet men constant onderzoek in verband oliekachels om er toch maar voor te zorgen dat ze efficienter in gebruik zijn. Ook probeert men het warmterendement van een oliekachel nog steeds te verhogen ondanks het nu al zeer hoog is in vergelijking met andere kachels. Zo is het warmterendement van een oliekachel maar liefst 85 percent! Ook produceren deze kachels geen rook noch giftige gassen door de volledige verbranding. Ook zetten oliekachels geen roet af in de schoorsteen of kachel. Het ontsteken van een oliekachel kan op twee manieren gebeuren: aan de hand van een elektrische ontsteking of door het manueel te ontsteken.

Ook is het niet gelijk waar je een oliekachel plaatst. Zo gaat de fabrikant een afstand meegeven die zegt hoe ver je de kachel van brandbare muren of van brandbare voorwerpen moet plaatsen. Wel is het zo dat U de afstand tot de muur kan verkleinen door de muur te voorzien van brandwerend materiaal, aluminium of inox bijvoorbeeld. Ook is het zo dat deze brandwerende materialen ook nog eens warmte weerkaatsen, dit zorgt ervoor dat het warmterendement nog hoger wordt. Ook is het soms nodig om een vloerbeschermer onder een oliekachel te leggen. Dit moet namelijk de vloer beschermen tegen de hitte. Nochtans is dit meestal niet nodig aangezien de meeste oliekachels hier standaard mee zijn uitgerust.

Verder is het ook zeer belangrijk dat U een oliekachel laat plaatsen door iemand die er vertrouwd mee is. Zo is de eerste keer dat U een oliekachel laat branden van uiterst belang. Zo kan de persoon die er mee vertrouwd is de kachel zodanig afstellen om een zo goed mogelijke verbranding te bekomen. Ook zal men kijken of de schoorsteen het verbrandingsproces al dan niet aan kan. Ook is het zeer belangrijk dat een oliekachel waterpas staat.

Het verbruik van een oliekachel is te wijten aan verschillende factoren zoals de grootte van een oliekachel. Zo verbruikt een kleine oliekachel zo'n 0.2 tot 0.7 liter olie per uur en zo gebruikt een grotere oliekachel een 0.8 tot 1.4 liter per uur. Ook is het verbruik van de oliekachel afhankelijk van de stand van de thermostaat natuurlijk. De warmte van de kamer die ze verwarmen hangt dan ook weer van enkele factoren af. Het is vanzelfsprekend dat een kamer die goed geisoleerd is een heel pak beter warmte gaat binnenhouden dan een kamer die niet zo goed geisoleerd is.